NaslovnicaRegijaMilanović: Integracija Bosne i Hercegovine u EU jedini je način da se...

Milanović: Integracija Bosne i Hercegovine u EU jedini je način da se riješi problem migranata

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je problem migrantske krize, zbog čega je Slovenija uvela granične kontrole prema Hrvatskoj, ali i status hrvatskih navijača koji se nalaze u grčkim zatvorima nakon ubojstva grčkog navijača u neredima, javlja Anadolu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ugostio je diplomate na tradicionalnoj “Diplomatskoj berbi“ u plešivičkom vinogorju, pri čemu je dao izjavu za medije.

“Hrvatska policija radi sve što može”

Predsjednik Milanović komentirao je mjere, odnosno policijske kontrole koje je uvela Slovenija uz granicu s Hrvatskom zbog migranata.

– Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala, moj stav i pristup tada svima je poznat ja bih ga ponovio. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega BiH, to radi i provodi. Slovencima nemam što zamjeriti, to bi i mi napravili vjerovatno. Naša policija radi što može, više od toga ne može i ne smije. I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Evrope bez granica, postoji Evropa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi što može – rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te kako razumije to, ali kaže kako postoji i drugačije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH, saopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

– Reći ću vam što učiniti. Bosna i Hercegovina je problem jer ne funkcionira, a ne zato jer tamo postoji neki tajni plan da Evropu preplave s milionima migranata. Jedini način da se to riješi je da se BiH što prije integrira u EU. Bosna i Hercegovina tretira se kao kolonija, ne da im se da dišu, kritizira se jedne, pa druge. Ajde da ih probamo malo dublje inkorporirati u EU. To je Hrvatskoj važno jer je BiH na neki način “u trbuhu” Hrvatske, a nije Hrvatska. Idemo ih probati integrirati. Ako Ukrajina može biti kandidat, onda je BiH trebala već biti u EU – rekao je predsjednik Milanović i dodao kako u BiH živi puno Hrvata.

Zloupotreba evropskog uhidbenog naloga u Grčkoj za navijače

Novinari su pitali Milanovića kako gleda na uhidbene naloge iz Grčke za još deset hrvatskih navijača.

– Gledam sa stajališta ratnog prava, uzeli su ljude za taoce. Rekao sam 12. avgusta, dok još nije istekao onaj rok, da su uzeli ljude za taoce. I sada hoće još. Kada popuštaš, to imaš – odgovorio je.

Po njegovom mišljenju, cijeli sustav evropskog uhidbenog naloga počiva na povjerenju i da smo svi isti, „ali shvatiš da onda to neki zloupotrebljavaju“, navodi se u saopćenju.

– Tu nije kraj, očekujem to i dalje. Ukoliko, a toga sam se plašio, zadrže tih sto ljudi i niti jednog Grka, to je primjena ratnog prava. Ljude su uzeli za taoce. Šta se događa dalje? Idu dalje, jer vide da mogu. Da vodim Vladu bilo bi drukčije – dodao je Milanović.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO