NaslovnicaRegijaKFOR dobija pojačanje: 200 britanskih vojnika stiže na Kosovo

KFOR dobija pojačanje: 200 britanskih vojnika stiže na Kosovo

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav KFOR-a nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu Kosova, saopštila je britanska vlada. 

Nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Poseban zahtjev

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbijedit će dodatnu snagu i stručnost NATO-a, kao dio nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi, stoji u saopštenju.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći vojnu ekspertizu i snagu, prenosi Tanjug.

Širenje britanske podrške KFOR-u naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, istakao je on.

Sloboda kretanja

Pod komandom NATO-a i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije bit će na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom KFOR-a za očuvanje bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, naveo je Radakin.

Povodom saopštenja Velike Britanije da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora, portparol NATO-a Dilan Vajt naveo je u saopštenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

– Ovo je obazriv korak da se osigura da KFOR ima snagu i sposobnost koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN – da održi bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu – naveo je on.

KFOR će nastaviti da djeluje nepristrasno radi osiguravanja bezbjednosti na Kosovu i u regionu, istakao je Vajt.

– Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice – naveo je Vajt i dodao da bi sve strane, također, trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.         

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO