NaslovnicaRegijaBIHKarić uručila zahvalnice: Ovo su heroji koji su spasili 72 djece iz...

Karić uručila zahvalnice: Ovo su heroji koji su spasili 72 djece iz BiH

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Vijećnici uručila zahvalnice doktorima Etoreu Pedretiju (Ettore Pedretti), Senki Dinarević Mesihović i Aidi Sejdić Melezović koje su od 2002. godine, izmjestile u Italiju i besplatno operisale 72 djece širom Bosne i Hercegovine. 

– Želim da večeras upoznate ljude čija plemenitost nema granicu, a koji su od 2002. godine, izmjestili u Italiju i besplatno operisali 72 djece širom Bosne i Hercegovine.

Priča pokrenuta 2001. godine

Danas sam u prisustvu djece i roditelja, u Vijećnici uručila zahvalnice dr. Etoreu Pedretiju, dr. Senki Dinarević Mesihović i Aidi Sejdić Melezović. Hvala vam u ime svih Sarajki i Sarajlija, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca jer ste spašavali živote onog najvrjednijeg što imamo, živote naše djece.

Smatram da svi trebamo znati za ovu plemenitu priču.

Dr. Etore Pedreti i Aida Sejdić-Melezović su 2001. godine pokrenuli realizaciju ideje o organizaciji pomoći djeci sa urođenim srčanim manama iz Bosne i Hercegovine. Ideja je bila da doktor osigura fondove i preglede u Italiji, a da Aida radi koordinaciju sa ljekarima u BiH, organizaciju viza, potrebne dokumentacije i transporta pacijenata, te smještaja za djecu i roditelje. Sve aktivnosti od 2001. godine realizovane su na humanitarnoj-volonterskoj osnovi.

Do danas operisano 72 djece

Uspostavljanjem kontakta sa dr. Senkom Dinarević- Mesihović 2002. godine, postavljeni su temelji za projekat koji traje do danas i gdje je zajedničkim radom i aktivnostima, osigurano liječenje- pregledi i operacije – za 72 djece iz Bosne i Hercegovine.

Svoj veliki doprinos u osiguranju uslova za boravak roditelja i djece u Italiji, dale su organizacije Fiorenzuola Oltre i Confini i Bambino Cardiopatico Piacenza, te veliki broj volontera i članova bh. zajednice u Piacenzi.

Operativni zahvati su realizovani u najvećem broju na klinici Sant Orsola u Bologni, te u Modeni, Parmi i Milanu.

Troškovi liječenja su pokriveni iz fondova regije Emilija Romagna, a pomoć u prevozu hitnih slučajeva pružale su Hitna pomoć Kantona Sarajevo i EUFOR.

Još jednom, iz dubine srca, hvala – napisala je Karić na Facebooku.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO