NaslovnicaNovostiHaitijem su zavladale bande, Vijeće sigurnosti UN-a šalje međunarodne snage da uspostave...

Haitijem su zavladale bande, Vijeće sigurnosti UN-a šalje međunarodne snage da uspostave red

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) odobrilo je međunarodnu sigurnosnu misiju na Haitiju, godinu dana nakon što je ta karipska država zatražila pomoć u borbi protiv nasilnih bandi koje su uveliko preuzele glavni grad Port-au-Prince.

Vijeće od 15 članica također je proširilo embargo UN-a na oružje kako bi uključio sve bande. Embargo se ranije odnosio samo na određene osobe. Dužnosnici Haitija rekli su da se vjeruje da je oružje koje koriste bande uglavnom uvezeno iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju koju su izradili SAD i Ekvador, a kojom se ovlašćuje tzv. Multinacionalna sigurnosna podrška “da poduzme sve potrebne mjere” odnosno upotrijebi silu.

Kina i Rusija bile su suzdržane pri glasanju dok je preostalih 13 članica glasalo za. Diplomati su rekli da su Kina i Rusija bile oprezne s odobravanjem opće upotrebe sile.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je vijeću u augusut da je potrebna “snažna upotreba sile” od višenacionalnih policijskih snaga i upotreba vojnih sredstava kako bi se uspostavio red i zakon na Haitiju i razoružale bande.

Odgovor na zahtjev Haitija za pomoć odgođen je zbog borbe da se pronađe zemlja voljna voditi misiju sigurnosne pomoći. Kenija je u julu istupila s obećanjem 1.000 policajaca. Bahami su tada angažirali 150 ljudi, dok su Jamajka i Antigva i Barbuda također rekle kako su voljne pomoći.

Guterres je pozvao zemlje, posebno u Americi, “da nastave graditi na ovom novom zamahu”. Nakon odobrenja vijeća u ponedjeljak, nije bilo odmah jasno koliko brzo bi snage mogle biti na terenu.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO