NaslovnicaRegijaBIHGuverner Softić iz Ženeve: Veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i...

Guverner Softić iz Ženeve: Veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U Ženevi je potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC) koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, čime je ozvaničen početak realizacije treće faze višegodišnjeg partnerstva, za period 2023 – 2028. godine.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić i ambasador Dominik Paravićini (Dominique Paravicini), rukovodilac Odjeljenja za ekonomsku saradnju i razvoj SECO-a, u ime Švicarskog sekreterijata za ekonomske poslove (SECO).

Švicarska pruža podršku CBBiH-u

U okviru partnerstva i strategije podrške Švicarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa SECO i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švicarke pruža podršku CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, u cilju adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švicarska u ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine, te je naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švicarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

Stabilna i snažna centralna banka

– Izuzetno cijenim što je Vlada Švicarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također se zahvaljujem SECO na podršci i tehničkoj pomoći koju nam pruža u harmonizaciji sa standardima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama centralnog bankarstva – kazao je.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom „Neujednačeni izgledi za rast“ koja se održava 27. i 28. 9. 2023. godine u Ženevi. Obraćajući se učesnicima konferencije, guverner Softić je istakao da je stabilna i snažna centralna banka od izuzetnog značaja za cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine i njene građane. Imajući u vidu okolnosti u Bosni i Hercegovini, veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu kao ključni faktori makroekonomske i finansijske stabilnosti, kazao je guverner. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO