NaslovnicaRegijaGoran Milić: Između Izraelaca i Palestinaca nemoguće je zauzeti stranu

Goran Milić: Između Izraelaca i Palestinaca nemoguće je zauzeti stranu

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Legendarni novinar, urednik i putopisac Goran Milić nedavno je  posjetio Izrael i za Jutarnji list podijelio svoja zapažanja o duboko ukorijenjenim neprijateljstvima između Izraelaca i Palestinaca. U telefonskom razgovoru iz Finske, gdje snima novu emisiju, Milić je raspravljao o trenutnoj situaciji u Izraelu nakon nedavnog raketnog napada Hamas-a te o svojim iskustvima iz zemlje s dugom historijom sukoba.

Dubok i trajan sukob

Milić, koji je nedavno realizirao putopisni serijal “What's up Israel” s šest epizoda, naglašava da je animozitet između Izraelaca i Palestinaca dubok i trajan. 

– Čim sam vidio u kafićima da nijedan Izraelac ne pije kavu s Palestincem, bilo mi je jasno da je između njih trajno neprijateljstvo – izjavio je Milić.

Nedavni raketni napad Hamasa označio je početak novog ciklusa nasilja koji traje desetljećima. Milić izražava nadu da će Izraelci brzo zadovoljiti svoju žeđ za osvetom, ali ističe da je teško zauzeti stranu u ovom sukobu. Prema njegovim riječima, političke i ideološke pozicije su previše izmiješane, a mnogi koji podržavaju jednu stranu to čine iz vlastitih interesa.

Milić primjećuje da su animoziteti i sukobi vidljivi u Izraelu već duže vrijeme. Tokom svog boravka u Jerusalemu i Tel Avivu krajem prošle godine, primijetio je da je incidenata sve više, iako je Izrael često pokušavao zataškati te događaje.

Vojnici opušteni

Kada je riječ o prisutnosti vojske na ulicama, Milić kaže da je vidljiva, ali da vojnici nisu ukočeni i da su opušteni. Ipak, izraelski vojnici nose automatske puške dok patroliraju gradom.

Milić ističe razlike između Jerusalema i Tel Aviva, pri čemu prvi grad djeluje konzervativnije i religioznije, dok je Tel Aviv sekularan i liberalan. Uprkos napetostima, postoje i mjesta gdje različite grupe žive u relativnom miru, poput Betlehema, gdje lokalne trgovine prosperiraju prodajom vjerskih artefakata hrišćanima, jevrejima i muslimanima.

Uz duboko ukorijenjene napetosti i složene političke dinamike, situacija u Izraelu i Palestini ostaje izazovna, a Goran Milić nam pruža jedinstveni uvid u kompleksnost ovog sukoba.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO