NaslovnicaRegijaBIHFMERI: Nastavak razgovora o aktuelnoj problematici RMU Zenica

FMERI: Nastavak razgovora o aktuelnoj problematici RMU Zenica

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da je održan drugi po redu sastanak o problematici RMU Zenica, na kojem su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, JP „Elektroprivreda BiH“ d. d. – Sarajevo, RMU Zenica i Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, a radi analize realizacije zaključaka sa prethodnog sastanka održanog 25. septembra u Zenici.

Novi Pravilnik

– Rukovodstvo RMU Zenica je na sastanku predstavilo prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u rudniku sa procjenom finansijskog uticaja ovog Pravilnika, a koji bi trebao da znači svođenja broja uposlenih na optimalni nivo. Zajednički je konstatovano da je ovo neophodno, kako bi se zaustavili negativni trendovi poslovanja.

Također, rukovodstvo RMU Zenica je upoznalo prisutne da su od strane odgovornih lica u RMU Zenica pokrenuti svi procesi na osnovu kojih će se, na zakonom predviđeni način, utvrditi i donijeti odluka o trajnom prekidu izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu Stara jama – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Dodaje se da je zajednički konstatovano da, radi složenosti i težine stanja u RMU Zenica, rukovodstvo ovog rudnika treba odmah donijeti odluku o privremenom prekidu rada u RMU Zenica do daljnjeg, koja će biti na snazi od 03. oktobra, te da se svi napori ulože u postepeno vraćanje prvenstveno proizvodnih radnika na posao u narednom periodu s ciljem obezbjeđenja dovoljne količine uglja za nesmetano finansiranje obaveza rudnika.

Isplata plaća

Predstavnici JP „Elektroprivreda BiH“ d. d. – Sarajevo i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije će na zajedničkom sastanku analizirati sve mogućnosti na osnovu kojih bi eventualno bilo moguće aktivirati proizvodno tehnološki proces u RMU Zenica, te na taj način obezbjediti mogućnost isplate plaća za mjesec avgust 2023. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO