NaslovnicaRegijaBIHFederalni parlament danas na vanrednoj sjednici o izmjenama zakona o transplantaciji

Federalni parlament danas na vanrednoj sjednici o izmjenama zakona o transplantaciji

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi na izvanrednoj sjednici u Sarajevu trebao po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o presađivanju organa i tkiva u svrhu liječenja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je na hitnoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila navedeni prijedlog zakona i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stavka kojim se propisuje da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provesti od nesrodnog živog darivatelja samo ako ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračne i izvanbračne zajednice. i tazbinskim vezama, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom.

Također, dodaje se stav prema kojem o uzimanju organa, odnosno tkiva sa živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju, prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove u kojoj će se transplantacija obaviti. izvedena. Pritom će se izvršiti procjena i analiza razloga darivanja, kompletna medicinska, tjelesna i psihosocijalna procjena darivatelja, te će se pribaviti pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora primarne medicine darivatelja. briga.

Prijedlogom se Zakon dopunjava odredbom da, ako se radi o uzimanju organa ili tkiva od nesrodnog živog darivatelja, nije potreban dokaz o srodstvu, tazbini, bračnoj ili izvanbračnoj zajednici između darivatelja i primatelja.

U razlozima za donošenje ovog zakona, predlagač je istaknuo da je Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražio hitnu dostavu izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, čije bi odredbe omogućile presađivanje bolesnim osobama bez ograničenja u pogledu rodbinske veze prikladne za darivanje, odnosno da darivatelj može biti zdrava i potpuno poslovno sposobna osoba ili da zakon predviđa iznimke.

Predlagatelj je obrazložio da je “dopuštanje bez ograničenja” neprihvatljiva opcija, jer bi takva standardizacija prioritetno dovela do urušavanja cjelokupnog transplantacijskog sustava definiranog pozitivnim odredbama Zakona o presađivanju organa i tkiva u svrhu liječenja, uz potrebu izraditi novi zakonski okvir i cjelokupnu novu regulativu.

S druge strane, također je istaknuto da, u svjetlu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 7. srpnja 2010. o standardima kvalitete i sigurnosti ljudskih organa namijenjenih presađivanju, „dopuštanje bez ograničenja“ objektivno otvara mogućnost ilegalnog tržišta organa, te da se stoga Federalno ministarstvo zdravstva opredjeljuje za drugu opciju, a to je normiranje iznimke, uz primjenu određenih pravila i postavljenih uvjeta.

Iz Federalnog ministarstva navode da se uz etičko povjerenstvo ujednačava i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima, koji će, kao svojevrsna pomoć etičkom povjerenstvu, imati primarnu ulogu i zadatak baviti se, ocjenjivati ​​i analizirati razloge za doniranje organa.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će se kao jedina točka dnevnog reda razmatrati navedeni prijedlog zakona, zakazana je za 13.00 sati.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Najstarije
Najnovije Najbolje ocjenjeno
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO