NaslovnicaRegijaBIHEvo šta piše u Dodikovom prijedlogu sporazuma o punom suverenitetu BiH, koji...

Evo šta piše u Dodikovom prijedlogu sporazuma o punom suverenitetu BiH, koji je ostao bez potpisa

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednik manjeg bh. entiteta i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Mostaru, tokom sastanka koalicije na dražavnom nivou, predstavio sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine koji su trebali potpisati on, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Zatvaranje OHR-a

Potpisi su izostali, a RTRS je tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ima i pogrešnih konstrukcija poput one koju Milorad Dodik često izgovara, a to je da je “BiH sastavljena od dva entiteta”.

Pod prvom tačkom se navodi da Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina je ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine kao državotvornih entiteta.

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

– BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što uključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa – piše pod tačkom tri.

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

– Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava – piše u nepotpisanom sporazumu.

Prava i obaveze

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

– Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacije BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine – navodi se.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO