NaslovnicaRegijaBIHDonatorski ručak za obnovu Saborne crkve: Dodik obećao tri miliona eura, Nikšić...

Donatorski ručak za obnovu Saborne crkve: Dodik obećao tri miliona eura, Nikšić 50 hiljada KM

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Patrijarh Porfirije boravi u dvodnevnoj posjeti Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Patrijarh Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina osvećenja crkve, a potom je održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice. 

Ručku su prisustvovale brojne zvanice iz svijeta politike, biznisa, kulture i drugih oblasti javnog života.

Čovjek je duhovno biće

Porfirije je u izjavi medijima uputio javnosti poruke mira te pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

– Mislim da je važno da se, prije svega, molimo Bogu u ovakvim mjestima. Osobno sam duhovno osnažen, osvježen i utješen i tako ću otići iz Mostara prije svega zbog konstatacije da grad živi punim plućima i da, ono što je za mene naročito važno, ali i za sve ljude koji ovdje žive, da su se obnovile bogomolje koje su bile porušene. Njihovo obnavljanje pokazuje da smo svi svjesni da čovjek nije samo materijalno i biološko biće, nego i duhovno. Duhovna dimenzija našeg postojanja temelj je i cilj i ona treba prožimati sve druge elemente ljudskog života i života svih nas – kazao je Porfirije.

Navodi kako obnovljene svetinje daju mogućnost unutarnje obnove.

Mir s Bogom i sa sobom

– Budući da je svako povrijedio svačiju svetinju, odnosno svetinju onog drugog, sada obnovljene svetinje daju mogućnost da se obnavljamo duhovno i da se, dolazeći u svetinje, molimo Bogu i uspostavimo mir s njim, a onda u isto vrijeme i mir među sobom. Onaj koji hoće imati unutarnji mir i mir s Bogom nemoguće je da ga ima samo za sebe ako ga ne gradi i osigurava i za druge ljude. Tek kad se trudimo osigurati mir drugima, mir svojim bližnjima i komšijama, imat ćemo i mir u sebi – kazao je patrijarh Porfirije.

Političarske donacije

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik kazao je kako će vlasti i on kao predsjednik tog entiteta osigurati najmanje tri miliona eura za završetak Saborne crkve u Mostaru. Naglasio je da vjeruje da će to biti dovoljno da se navedeni posao završi. 

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je rekao kako će Vlada FBiH iz budžeta za obnovu osigurati 50 hiljada KM. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO