NaslovnicaRegijaBIHDanas novi sastanak koalicionih partnera na državnom nivou: Korak ka EU ili...

Danas novi sastanak koalicionih partnera na državnom nivou: Korak ka EU ili nova politička kriza u BiH?

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Čelnici vladajuće državne petorke HDZ-a BiH, SNSD-a te stranaka trojke, SDP-a, NiP-a i Naše stranke danas će u Mostaru održati novi koordinacijski sastanak.

Domaćin sastanka je HDZ BiH, a stranački lideri će pokušati usaglasiti zakone koji bi se u posljednjem krugu trebali naći pred Vijećem ministara BiH i u parlamentarnoj proceduri, a čime bi povećali izglede za pozitivnu ocjenu Evropskog vijeća za BiH o otvaranju pregovora s Evropskom unijom.

Usvajanje zakona

Na tom tragu jučer je bila izjava Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, koji je rekao kako se iskreno nada da će na tom sastanku ono što je dogovoreno krenuti u daljnju realizaciju.

– Spremni smo da tražimo rješenja oko svih otvorenih pitanja. Smatram da je vrlo važno da ono što smo do sada uradili kapitaliziramo usvajanjem još dva ili tri zakona iz Agende, čime bismo otvorili zaista značajan fond podrške za sve građane u BiH – rekao je Nikšić.

Naglasio je kako postoje značajne naznake od jednog dijela predstavnika međunarodne zajednice da bi to bilo dovoljno za otvaranje pregovora BiH za status u Evropskoj uniji.

– Smatram da je to zalog za koji se isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer od toga će korist imati svi građani BiH – poručio je Nikšić.

S druge strane, teško je, sudeći prema izjavama Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, procijeniti hoće li ishod sastanka donijeti pozitivan pomak ili će rezultirati novom političkom krizom. On je jučer u Mostaru poručio da pomak neće biti moguć dok se ne riješe dva pitanja – Ustavni sud BiH i Izborni zakon.

– To nije nikakva prijetnja. Mislim da smo mi pokazali kroz podršku pet zakona koje smo imali u posljednje vrijeme da smo ozbiljni u tome. Ali ne može se dešavati da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignorišu – kazao je Dodik.

Ž4 = Radna grupa

Naveo je i da će predložiti da se u Parlamentu BiH donese deklaracija o suverenosti BiH, budući da, kako je naveo, u Federaciji BiH stalno pričaju o teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH.

Dodik se jučer u Mostaru opet obrušio na visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija govoreći uvredljivo o njima.

U vezi s izmjenama Izbornog zakona očekuje se da će na sastanku biti predstavljeni rezultati Radne grupe, koju čine funkcioneri SDP-a, HDZ-a i SNSD-a. Važan dio odnosi se na izbor Centralne izborne komisije (CIK).

Podsjetimo, promjena članova CIK-a svojevrsni je uvjet HDZ-a i SNSD-a. Prema nezvaničnim informacijama, taj dio se još „pegla“ između partnera, budući da je jedan od prijedloga da članove CIK-a bira, imenuje i razrješava Parlamentarna skupština BiH, a u HDZ-u požuruju proces kako bi bio okončan do 31. decembra, s obzirom na to da se izmjene članova CIK-a ne vrše u izbornoj godini.

– Mislim da ćemo brzo doći do Izbornog zakona, ali tako isto i Zakona o Ustavnom sudu – kazao je nedavno Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Spremni na kompromis

– Ove izjave koje smo u posljednje vrijeme čuli, uvjetovanja, ne čine mi se da idu u tom pravcu i iskreno se nadam da su one više neka populističko-medijska pozicija nego realizacija onoga što smo se dogovorili. Mi u ime trojke i sada dolazimo kao što smo dolazili na svaki sastanak, spremni da razgovaramo, spremni na kompromise, bez spremnosti da mi nekog ucjenjujemo ili da nas neko ucjenjuje – rekao je Nikšić.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO