NaslovnicaRegijaBIHBroj akcija državnih agencija ukazuje na rast prodaje nelegalnog rezanog duhana

Broj akcija državnih agencija ukazuje na rast prodaje nelegalnog rezanog duhana

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Državne agencije i drugi nadležni organi se zajedničkim snagama bore kako bi se ovaj problem suzbio, međutim, na našem tržištu i dalje dominira šverc. U medijskim izjavama 2021. godine direktor SIPA-e Darko Ćulum naglasio je da je crno tržište duhana i duhanskih proizvoda ozbiljan problem i rekao da su pojedine pretpostavke pokazale da Bosna i Hercegovina izgubi jedan budžet godišnje zbog neplaćenih nameta. Povodom toga, obećao je da će prioritet policijske agencije na čijem je čelu biti borba protiv švercera.

Predmet istrage

Do danas SIPA je izvršila veliki broj zapljena. U prošloj godini policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 18. avgusta na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog Brijega i Ilijaša realizirali su operativnu akciju „Regina“ i pretresli stambene objekte, osobe i pokretne stvari na osam lokacija.

U akciji je sedam osoba lišeno slobode, a prilikom pretresa zaplijenjeno je 8.260 kutija cigareta bez akcizne markice, 385 PVC vrećica napunjenih rezanim duhanom težine oko 0,5 kilograma, 30 kilograma rezanog duhana, pet paketa filtera za cigarete, tri punilice za cigarete, deset mobilnih telefona s pripadajućim SIM karticama.

Ove godine, u nastavku operativne akcije „Regina“, 22. marta policijski službenici SIPA-e na području Konjica lišili su slobode dvije osobe. Ovom prilikom je zaplijenjeno oko 1.000 kutija cigareta bez akcizne markice. Također, 19. septembra na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška u akciji “Nikotin” oduzeta veća količina rezanog duhana i cigareta.

– SIPA je od 2021. do danas realizirala 17 operativnih akcija u kojima je predmet istrage bio nedozvoljen promet cigareta i duhana za pušenje, kao akciznih proizvoda, kojom prilikom je slobode lišeno 61 lice, kada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 17 tona duhana u listu, oko 9.184 kilograma rezanog duhana, 743 kilograma duhanskog rebra, 4.000 kilograma korijena duhana, 1.100 kilograma duhanske folije, 293.285 kutija cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama, 109.000 komada filtera za cigarete, 11 velikih mašina za rezanje duhana, 36 malih mašina za punjenje cigareta i 16 vaga – kazali su iz SIPA-e.

Lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizirani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, porezna utaja ili prevara, nedozvoljeno skladištenje robe, nedopuštena trgovina i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom BiH.

– Kada je u pitanju rad na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, SIPA u okviru svojih nadležnosti proaktivno djeluje u cilju sprečavanja, otkrivanja i istraga krivičnih djela koja se odnose na ilegalni promet duhana i cigareta na tržištu BiH. U tom smislu SIPA na polju borbe protiv nedozvoljene trgovine duhanom, u saradnji s drugim policijskim tijelima u BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim organima, poduzima mjere i radnje na dokumentiranju i dokazivanju ovih krivičnih djela – navode iz SIPA-e.

Prema prikupljenim operativnim saznanjima, u gotovo svim slučajevima nedozvoljen promet rezanog duhana vrši se na način da individualni proizvođači duhana organizatorima proizvodnje, pravnim licima, predaju unaprijed ugovorene količine duhana. Ostatak duhana individualni proizvođači prodaju drugim licima koja duhan režu i prodaju bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i bez obilježavanja rezanog duhana akciznim markicama BiH.

– U vezi s cigaretama bez akciznih markica BiH, raspolaže se saznanjima da se cigarete na područje BiH uglavnom krijumčare s područja Crne Gore i Srbije. Zbog nezakonitog stavljanja u promet duhana budžet BiH je oštećen za iznos od 33.000.000 KM – kažu iz SIPA-e.

Dakle, činjenice govore da BiH gubi mnogo novca zbog crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Radi se o stotinama miliona KM koji bi mogle biti iskorištene za različite potrebe građana, od zdravstva, školstva, pa sve do jačanja infrastrukture i samim tim privrede.

Bez obzira na značajne rezultate državnih agencija u proteklom periodu (prvenstveno SIPA, UIO i GP) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta, očito je da je potrebno pojačati broj akcija zapljena imajući u vidu drastičan porast šverca rezanog duhana.

Ozbiljan izazov

Prema riječima ekonomiste Faruka Hadžića, crno tržište duhana u BiH i dalje predstavlja ozbiljan izazov s brojnim negativnim posljedicama za društvo, ekonomiju i javno zdravlje, iako su do sada provedene aktivnosti državnih institucija, medija i aktivista dale određene rezultate. Prvo i najvažnije, treba osigurati da postojeći zakoni i propisi koji se odnose na duhan budu strogo primjenjivani. To podrazumijeva pooštravanje kazni za ilegalnu proizvodnju i trgovinu duhanom kako bi se ilegalni trgovci i proizvođači odvratili od tih aktivnosti. Povećanje inspekcijskih resursa i opreme za nadzor također je ključno.

– Jednako je važno podizanje svijesti građana o rizicima i štetnim posljedicama konzumacije duhana s crnog tržišta. Kampanje informiranja i edukacije mogu doprinijeti smanjenju potražnje za ilegalnim duhanom, a time i smanjenju samog crnog tržišta. Građani trebaju biti svjesni da ilegalni duhan često ne prolazi kroz iste kontrole i standarde kvaliteta kao legalni proizvodi te da njegova konzumacija može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju – navodi Hadžić.

Međunarodna saradnja također je od suštinskog značaja. Crno tržište duhana često prelazi nacionalne granice, pa je važno sarađivati sa susjednim zemljama i međunarodnim organizacijama kako bi se zajednički suzbila ilegalna trgovina duhanom. Razmjena informacija i koordinacija akcija mogu značajno otežati poslovanje ilegalnih trgovaca i proizvođača duhana.

Šta se moglo uraditi

Šverceri ne plaćaju akcize i PDV, što su sredstva od kojih se finansiraju izuzetno važne stvari u državi. Šta konkretno možemo napraviti s izgubljenim novcem?

– Izgraditi 30 novih kilometara autoputa, kompletna dionica Koridora 5C na autoputu Mostar sjever – Mostar jug.

– Svakom penzioneru isplatiti još jednu minimalnu penziju.

– Obnoviti svih 5 kliničkih centara i 21 bolnicu u BiH, što nam je u trenutku pandemije od presudnog značaja.

– Isplatiti 1.600 KM za porodiljske naknade za sve majke mjesečno u prvih godinu dana porodiljskog odsustva.

– Pokriti skoro 100 posto ukupnog godišnjeg troška vanjskog duga BiH.

– Osloboditi 63 posto ukupnog iznosa potrebnog za funkcioniranje svih institucija BiH.

Rezultati istraživanja

Rezultati nedavno provedenog istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS pokazali su sljedeće:

– Rast ilegalne prodaje rezanog duhana u 2022. za 25 posto u odnosu na 2021. i skoro za 40 posto u odnosu na 2020. To je znatan rast ilegalne prodaje rezanog duhana. Procjenjuje se da potrošnja ilegalnog duhana čini 96 posto od ukupne potrošnje, što je više od dvije hiljade tona godišnje.

– Većina pušača koristi rezani duhan koji je kupljen upravo na crnom tržištu, a uglavnom ga kupuju na pijaci, od uličnih prodavača i poznanika.

– Na crnom tržištu se i dalje prodaju cigarete, ali se njihov broj znatnije ne mijenja.

Razlozi za to jesu i stalne aktivnosti institucija, prvenstveno Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), SIPA-e i Granične policije, u suzbijanju crnog tržišta. Također, oporavak tržišta koji je zabilježen u 2022. godini velikim dijelom je posljedica odluke Vlade Crne Gore da zabrani skladištenje cigareta u Luci Bar prošlog ljeta. Iz Luke Bar je švercovano u EU 20 posto od ukupnog ilegalnog prometa cigareta. Dakle, potrebno je i nastaviti regionalnu saradnju u cilju pojačanih zajedničkih akcija zapljena duhana i duhanskih proizvoda.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO