NaslovnicaRegijaBrkić na konferenciji u Zagrebu: Cilj i prioritet vanjske politike BiH punopravno...

Brkić na konferenciji u Zagrebu: Cilj i prioritet vanjske politike BiH punopravno članstvo u EU

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, kao izaslanik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto učestvovao je danas na konferenciji “Proširenje EU – Može li BiH biti nova uspješnica?” u Zagrebu.

Na panel diskusiji učestvovali su uz Brkića, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić.

U svom obraćanju tokom panel diskusije Brkić je istakao da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Historijski korak

Ocijenio je da je dobivanje kandidatskog statusa u decembru prošle godine historijski korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Europsku uniju.

Naglasio je kako fokus Bosne i Hercegovine ostaje usmjeren na dalju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ispunjavanje potrebnih uslova na putu prema punopravnom članstvu u EU. S tim u vezi osvrnuo se na učinkovitost rada aktualnog Vijeća ministara napomenuvši da je trenutni saziv Vijeća ministara u zadnjih devet mjeseci napravio više već prethodni tokom cijelog mandata.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće Europske unije do kraja godine donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je neupitnu predanost Bosne i Hercegovine za usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Posredan uticaj

Tokom panela Brkić se osvrnuo na odnose u regiji te istakao da trenutna situacija na jugoistoku Europe ima posredan uticaj i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na kraju izrazio je i zahvalnost Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, posebno kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO