NaslovnicaRegijaBošnjaci i Albanci od Kurtija traže da budu uključeni u briselske pregovore

Bošnjaci i Albanci od Kurtija traže da budu uključeni u briselske pregovore

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predstavnici SDA Sandžaka, Partije za demokratsko djelovanje (PDD), Albanskog nacionalnog vijeća (ANV) i narodni poslanici ove dvije stranke u Skupštini Srbije, u Prištini, su razgovarali sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem, i od njega zatražili da budu uključeni u briselske pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je, u razgovorima u Prištini, rekao da nije zadovoljan odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i Albancima u Preševskoj dolini.

Trajan i stabilan mir

– Dok god pratimo ovaj razgovor, osjećamo se vrlo diskriminisano. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz Igre. Nema trajnog i stabilnog mira, ako se dva manjinska naroda osjećaju nesigurno u državi u kojoj žive. Tražimo, da naši narodi, Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što EU uvažava Srbe sa sjevera Kosova – poručio je Ugljanin nakon razgovora.

Lider SDA Sandžaka pozvao je predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Kosova Kurtija, da „obustave razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, dok na dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline“. 

– Tražimo da aktivno budemo uključeni u Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, jer su Briselskim sporazumom Srbi sa sjevera Kosova stavljeni u privilegovan položaj i zbog toga se Bošnjaci, Albanci i drugi manjinski narodi osjećaju povrijeđeno i poniženo – rekao je, na konferenciji za novinare, u Novom Pazaru, Ugljanin i pojasnio da se „u tom Sporazumu navodi zaštita nacionalnih manjina kao osnovni uslov za mir, međutim u daljem tekstu i pratećim aktima se srpska manjina na Kosovu stavlja na super poziciju. Mi, Bošnjaci Sandžaka nismo zadovoljni svojim statusom”.

“Mogućnost da budemo ravnopravni”

Pozvao je Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja (Josep Borell) da „isprave svoju grešku, da poštuju Ustav i zakone Srbije i legitimitet i legalitet političkih stranaka“.

– Želimo svako dobro srpskom narodu u Srbiji i srpskoj manjini na sjeveru Kosova, ali želimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema mira. Neuključivanjem Bošnjaka u ovaj proces stvara se kriva slika i iluzija da je Bošnjacima u Srbiji dobro – zaključio je Ugljanin.

Očekuje, da bi učešćem u pregovorima između Beograda i Prištine, bio riješen dio brojnih problema Bošnjaka u Sandžaku.

Podsjetio je, da je kao član Vlade Srbije, 2008. – 2014.godine, tražio da se u proces priprema strategije za dijalog sa Kosovom, uključe predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i bošnjačkih političkih stranaka. Optužio je predstavnike Evropske unije „idu na ruku velikosrpskoj ideologiji i zaostacima evropske islamofobije“.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO