NaslovnicaRegijaBorelj: EU zabrinuta zbog raspoređivanja vojske Srbije kod granice sa Kosovom

Borelj: EU zabrinuta zbog raspoređivanja vojske Srbije kod granice sa Kosovom

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

– Raspoređivanje vojske duž granice s Kosovom je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i sigurnosnih snaga. Snage treba da se povuku – izjavio je Borelj u subotu 30. septembra, grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države (SAD), te razgovaraju o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova koja prije svega zahtijeva deeskalaciju i stabilizaciju sigurnosne situacije.

– Prošlosedmično otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno – ocijenio je Borelj u izjavi ovim novinarima.

Zabrinutost Vašingtona

I američki zvaničnici su 29. septembra izrazili zabrinutost Vašingtona zbog “velikog razmještanja” srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

– Pratimo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pješadijskih jedinica. Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije – izjavio je Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu sigurnost SAD Džon Kirbi.

Do raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom dolazi nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

U noći između 23. i 24. septembra, maskirana i naoružana grupa Srba najpre je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju, kada je ubijen jedan kosovski policajac i nekoliko drugih je povrijeđeno.

Dio napadača napustio Kosovo

Kako je pokazala istraga dio napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a dio naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se sukobili sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti.

Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj koji je napad ocijenio “terorističkim aktom” je ponovio stav da se napadači moraju suočiti sa pravdom.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO