NaslovnicaNovostiBečki naučnici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa

Bečki naučnici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Ekcem uzrokovan stresom i anksioznošću odsad je moguće liječiti bakterijama koje žive na ljudskoj koži. Tim istraživača na Klinici za dermatologiju Medicinskog Univerziteta u Beču je, u okviru studije o bakteriofagima, otkrio novi pristup pri razvoju inovativnih terapija za neurodermatitis.

Do 15 posto djece i pet posto odraslih osoba pati od hronično upalne bolesti kože, neurodermatitisa. Unatoč naprednim terapijskim mjerama, jaki svrbež i ekcemi, posebno na pregibima lakta ili koljena, predstavljaju veliko opterećenje za pacijente.

Dosad je značaj bakteriofaga u ljudskom tijelu uglavnom bio poznat iz analiza crijeva. U potrazi za inovativnim terapijskim mjerama za neurodermatitis (atopijski dermatitis, AD), istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču sad je prvi put istražio interakciju između faga i bakterija na koži. Već je duže vremena poznato da napredovanje neurodermatitisa prate masivne promjene na koži.

Bakteriofagi su virusi različitih vrsta i funkcija čiji je jedini cilj infekcija bakterija koje ili uništavaju ili potiču na razmnožavanje.

– U našem istraživanju otkrili smo u mikrobiomu uzoraka kože pacijenata s neurodermatitisom dosad nepoznate bakteriofage koji na različite načine potiču brži rast određenih bakterija – izjavili su prvi autori istraživanja Karin Pfisterer i Matthias Wielscher u Beču.

Ti rezultati značajno doprinose boljem razumijevanju kožne mikroflore kod pacijenata koji imaju neurodermatitis i otvaraju put razvoju novih ciljanih terapijskih mjera. Identifikacija i uzgoj bakteriofaga specijaliziranih za uništavanje Staphylococcus aureus nudi obećavajuću opciju.

– Bakteriofagi se nalaze ne samo u tijelu, već i posvuda gdje postoje bakterije. Terapija bakteriofagima već se pokazala učinkovitom u studijama hronično upalnih bolesti crijeva. Budući da virusi ne prave razliku između bakterija otpornih na antibiotike i drugih bakterija, istražuju se i kao moguće čudesno oružje u borbi protiv multirezistentnih bakterija. Daljnja istraživanja trebala bi potvrditi vanjsku primjenu terapije bakteriofagima – saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO