NaslovnicaRegijaBIHArnautović tvrdi da je reforma zakona samo paravan: Cilj je oduzeti nadležnosti...

Arnautović tvrdi da je reforma zakona samo paravan: Cilj je oduzeti nadležnosti CIK-a u RS

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Presude Evropskog suda za ljudska prava, zaštita integriteta izbornog procesa i osiguranje fer i transparentnog glasanja, teme su koje ostaju u drugom planu, dok je u fokusu političara personalni sastav i nadležnosti CIK-a BiH. Takav dojam ostavljaju poruke s posljednjeg sastanka predsjednika stranaka vladajuće koalicije u Mostaru.

Osim onog da članove CIK-a biraju parlamentarci, indikativna je optužba predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da CIK, mimo Ustava i zakona, provodi izbore u ovom entitetu?! Time, zapravo, Dodik nastavlja s pokušajima urušavanja i otimanja nadležnosti državnih institucija.

Brojni pritisci

Predsjednik Suad Arnautović kaže da CIKBiH već duže vrijeme doživljava pritiske i suočava se s pokušajima podrivanja nezavisnosti, a s krajnjim ciljem da se ovo državno tijelo stavi pod partijsku kontrolu. Ako prijedlog iz Mostara bude upućen u proceduru, dodaje, to će značiti da vladajuća struktura ne želi reforme izbornog zakonodavstva.

– Ne predlaže se reforma izbornog sistema – biračkih spiskova, izbornih jedinica, glasačkih listića, formule za preračun glasova u mandate. Posebno ne vidimo, osim onog iz CIK-a BiH, zvaničan prijedlog koji bi promijenio način formiranja biračkih odbora, uveo nove tehnologije – kaže Arnautović.

U izvještajima sa sastanaka vidi druge ciljeve, suprotne stavovima i međunarodne zajednice.

Evropski put

– Prvi cilj je ukinuti nadležnost CIK-a na području RS, odnosno da se izbor predsjednika RS, poslanika NSRS, načelnika, gradonačelnika i odbornika u RS oduzme iz nadležnosti CIK-a i preda Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) RS da ona to provodi. To je ono što se iza brda valja, a što je rušenje Dejtona, jer je u apsolutnoj suprotnosti s Aneksom 3 Dejtonskog sporazuma. Drugi cilj je prekinuti bilo kakvu raspravu o uvođenju novih tehnologija u izborni proces. Ta politika počiva na motu: „Znamo da nije po Ustavu i zakonu, ali se nama žuri“ – ističe Arnautović.

Svojom rezolucijom Evropski parlament je u julu pozvao vlasti u BiH da jačaju kapacitete CIK-a te oštro osudio prijetnje pojedinih političara članovima CIK-a. Izborna reforma jedan je od prioriteta na evropskom putu BiH.

Dani otvorenih vrata

Lokalni izbori u BiH trebaju biti raspisani u maju naredne godine, a zbog činjenice da je vremena sve manje, CIK od 9. do 13. oktobra organizira dane otvorenih vrata, na koje će pozvati sve parlamentarce, medije, javnost.

– Predstavit ćemo i neophodne skenere i softvere i pokazati da to nije neki nedostižni cilj. Tehnički se to može realizirati, novca imamo, sad je pitanje samo političke volje – kaže Arnautović.

Treba da sva biračka mjesta u državi budu pokrivena kamerama, da se uvedu skeneri za skeniranje otiska prsta, biometrijskih ličnih karata i glasačkih listića, omogućiti brz transfer rezultata s birališta u glavni centar za brojanje.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO