NaslovnicaRegijaAnalitičar Nedžad Ahatović za "Avaz": Kosovski scenario možemo očekivati i u BiH

Analitičar Nedžad Ahatović za “Avaz”: Kosovski scenario možemo očekivati i u BiH

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U selu Banjska i obližnjem istoimenom manastiru na sjeveru Kosova desila se pokazna vježba u kojoj je Beograd pokazao da je u stanju proizvesti sukob na Balkanu i zadovoljiti apetite Ruske Federacije u ovom regionu. Ovo je za “Avaz” izjavio vojni analitičar Nedžad Ahatović, komentirajući jučerašnji teroristički napad na policiju Kosova.

Dodaje da je odabrana vrlo nepristupačna lokacija, koju je lako kontrolirati s manjom, dobro obučenom i naoružanom taktičkom jedinicom, a cilj je bio da se u okršaj uvuku snage KFOR-a i pokaže Zapadu da je preskupo pritiskati Srbiju na ustupke, jer cijena može biti ratni požar na Balkanu.

Ponavljanje scenarija

– Poruka je poslana licemjernom Zapadu da se “Srbija saginjati neće” kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Republikom Kosovo. To je, uz pregršt patetike i drame, ovaj put bez parizera, na svojoj press – konferenciji i izjavio predsjednik Vučić. On je svojim nesuvislim objašnjenjem kompletne situacije faktički prihvatio odgovornost za ovaj teroristički čin. U jednom momentu je čak kazao da je KFOR trebao da reaguje, a ne prištinska policija – dodaje Ahatović.

Ističe da je Zapad, na ovaj scenario iz Beograda, odgovorio tako što nije dozvolio da se uvuče u konflikt, već je odgovornost za kriznu situaciju prebacio na nadležne sigurnosne službe Republike Kosovo, koje su uz asistenciju KFOR-a, sa svojim specijalnim policijskim jedinicama ROSU, brzo likvidirali ubačenu terorističku grupu.

– To i takvo ponašanje međunarodne zajednice možemo očekivati i ako bi se isti scenario, ne daj Bože, ponovio i u BiH, što nakon ovog narušavanja mira i sigurnosti od strane Beograda možemo i očekivati. Ispostavilo se da je očuvanje mira i stabilnosti regiona obična floskula koju Beograd koristi kako bi u političkom nadmetanju sa jačim od sebe učinio svoju pregovaračku poziciju u procesu pregovora sa Prištinom dosta ozbiljnijom. No, dok god ne priznaju Republiku Kosovo neće imati s kim da potpišu uvođenje Zajednice srpskih općina, jer druga strana, i de facto i de jure, nije više u sastavu Srbije – ističe Ahatović.

Napeta situacija

Dok se još slažu kockice svega što se jučer desilo, a kosovski mediji prenose vijesti o zaplijenjenom naoružanju i opremi, situacija na sjeveru Kosova danas je mirna, ali napeta, a analitičari ne isključuju slične incidente i u narednom periodu. Ahatović upozorava na poziciju Srbije i vlasti te zemlje.

– Dok svima u regionu drže moralne pridike, bez ikakvog moralnog uporišta s obzirom šta je Miloševićev političko – mafijaški kartel radio tokom 90-tih, dok od drugih traže da prihvate političku realnost protupravne podjele državnog suvereniteta, kao rezultata agresivnih ratova koje su vodili – konkretno u BiH u slučaju entiteta RS – Srbija sa trenutnim političkim establišmentom je spremna i na konflikt. Samo da ne dijeli vlast sa zajednicom kosovskih Albanaca, već da ih na silu zadrži u svom ustavno – pravnom poretku, baš kao i 1998/99. To nije ni put ni način rješavanja sporova, već je to put destabilizacije regiona, koju Zapad želi da izbjegne, a Rusija želi da potakne – pojašnjava Nedžad Ahatović.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO