NaslovnicaNovostiAmerička vlada izbjegla gašenje: Biden potpisao sporazum o finansiranju u kojem nema...

Američka vlada izbjegla gašenje: Biden potpisao sporazum o finansiranju u kojem nema pomoći Ukrajini

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Američka vlada je izbjegla federalno gašenje nakon što su se Predstavnički dom i Senat usuglasili oko kratkoročnog sporazuma o finansiranju.

Prijedlog zakona kojim se vlada finansira do 17. novembra, a koji ne obuhvaća novu pomoć Ukrajini, usvojen je u Senatu sa 88 glasova za i devet protiv. Prijedlog je iznio predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin MCcarthy.

Predsjednik Joe Biden potpisao je ovaj sporazum samo nekoliko minuta prije isteka roka u ponoć.

U saopćenju objavljenom odmah nakon glasanja u Senatu, Biden je izjavio da su “ekstremni republikanci u Predstavničkom domu” pokušali stvoriti “vještačku krizu” i pozvao McCarthyja da omogući brz prolazak narednog sporazuma o finansiranju Ukrajine.

Ovim sporazumom je uklonjena blokada institucija koja bi mogla ostaviti desetine hiljada federalnih službenika bez plate, dok bi različite vladine službe bile suspendovane.

Lider demokratske većine u Senatu, Chuck Schumer, izjavio je nakon usvajanja sporazuma da “Amerikanci mogu odahnuti” i da su se izbjegla “ekstremna i štetna” smanjenja budžeta koja su zagovarali neki republikanci.

Ipak, istakao je da ovaj sporazum nije “konačna destinacija” i da se kontinuirano zalagati za dalju podršku Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO