NaslovnicaRegijaBIHAmbasador Kine u BiH: Odnosi naše dvije zemlje stalno jačaju

Ambasador Kine u BiH: Odnosi naše dvije zemlje stalno jačaju

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Odnosi Kine i BiH stalno jačaju bilježeći plodonosnu praktičnu saradnju i sve jače političko povjerenje, rekao je večeras kineski ambasador u BiH Đi Ping na prijemu u Sarajevu povodom obilježavanja 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

– Stalni napredak je ostvaren na polju transporta, energetike, zdravstvu i poljoprivredi, što je svakako doprinijelo ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja 2030 – rekao je Đi obraćajući se zvanicama na prijemu, podsjećajući da se u ovoj godini obilježava 10 godina od predlaganja inicijative “Pojas i put”.

Previruća međunarodna situacija

Đi je izrazio posebno zadovoljstvo što su odnosi i prijateljstvo dvije zemlje jačali i tokom pandemije virusa korona, a u međuvremeni su ti odnosi izdržali test promjene u previrućoj međunarodnoj situciji, te zahvalio zvaničnicima koje podržavaju prijateljstvo BiH i Kine.

– Kineski narod je prije 74 godine ostvario nezavisnost i oslobođenje zemlje, nakon duge borbe pod rukovodstvom Komunističke partije Kine, te utrli put socijalizma sa kineskim karakteristikama. Danas je Kina izgradila prosperitetno društvo u svim aspektima – rekao je Đi.

On je izrazio uvjerenje u svijetlu budućnost Kine, ističući ekonomske podatke da je ta zemlja u prvoj polovini ove godine održala momentum stalnog rasta i zabilježila rast BDP-a 5,5 posto.

Kineski ambasador je ukazao na nedavna predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda u smislu jačanja doprinosa Kine u svjetskoj ekonomiji.

“Kina je otvorena prema svijetu”

– Kina je otvorena prema svijetu i spremni smo raditi sa svim zemljama kako bismo postigli sveobuhvatni ekonomski oporavak što prije – rekao je Đi.

Svečanom prijemu prisustvovale su brojne zvanice.

Kinezi obilježavaju 1. oktobar kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Ovaj dan je zvanično proglašen Nacionalnim danom Kine 2. decembra 1949. godine od Narodne političke konsultativne konferencije Kine, koja je u to vrijeme vršila funkciju ustavotvorne skupštine. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO