Prema stručnjaku za hranu Adamu Jamesu Pollocku, plastične daske za rezanje treba baciti čim počnu pokazivati znakove istrošenosti. A evo i zašto.
Na Platformi X, Pollock je upozorio korisnike da se riješe plastičnih ploča koje su se istrošile, uz fotografiju crvene ploče koja je gotovo potpuno izblijedjela zbog brojnih posjekotina. U objavi je napisao: “Ako vaša ploča izgleda ovako, bacite je odmah.”
Prijateljski podsjetnik: ako vaša daska za rezanje izgleda ovako, odmah je bacite pic.twitter.com/e8DZoWUyJ1
— Adam James Pollock (@aIIegoricaI) 27. prosinca 2024
Pollock u svojoj knjizi “Sustenance” iznosi razloge zašto su drvene daske za rezanje zdravija i bolja alternativa. Poziva se na nekoliko studija koje ukazuju na negativne strane plastičnih ploča, piše express.uk.
Istraživanja su pokazala da bakterije poput salmonele i listerije imaju veću šansu preživjeti i razmnožiti se na plastičnim daskama, posebice tijekom noći.
Nasuprot tome, drvene daske apsorbiraju te bakterije i ubijaju ih za nekoliko minuta.
Također, najnovija istraživanja pokazuju da se prilikom rezanja povrća na plastičnim daskama, poput onih od polietilena i polipropilena, oslobađa mikroplastika koja se zatim lijepi na hranu, uključujući meso i povrće.
Još jedan problem s plastičnim daskama je taj što one mogu brže otupiti noževe, budući da noževi gube svoju oštrinu kada trljaju o plastiku.
Ako još uvijek koristite plastične daske za rezanje, možda je vrijeme da prijeđete na drvene.