NaslovnicaRegijaBIHAdministrativno vijeće CIGRE usvojilo Strateški plan razvoja do 2030. godine

Administrativno vijeće CIGRE usvojilo Strateški plan razvoja do 2030. godine

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Posjetom reverzibilnoj hidroelektrani „Čapljina“ članovi Administrativnog vijeća Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Pariz okončali su 141. zasjedanje tokom kojeg su u Sarajevu donesene važne odluke kao i Strateški plan razvoja do 2030. godine.

Energetska tranzicija

Kako bi se ispunili zahtjevi energetske tranzicije, istaknuto je tokom zasjedanja, potrebno je postojeće teme CIGRE proširiti novim kao što su: vodonik, skladištenje energije, solarne i vjetroelektrane, mreže i fleksibilnost, učešće potrošača, prosjumera i električnih vozila, održivost i klima, integracija sistema, digitalizacija…

Neki studijski komiteti će se morati prilagoditi novima zahtjevima da bi očuvali CIGRE vrijednosti, kao što su nepristranost, pristupačnost, transparentnost, napredak, saradnja, integritet i prilagodljivost. U tom pogledu dosadašnji studijski komitet A1-Rotacione električne mašine će promijeniti ime u Proizvodnja energije i elektromehanička konverzija energije, zatim studijski komitet C3-Sistem i okolina u Održivost elektroenergetskih sistema i okolinski uticaj, dok će studijski komite D2-Informacioni sistemi i telekomunikacije promijeniti naziv u Informacion sitemi, telekomunikacije i sajber sigurnost. Time će CIGRE postati globalni forum za razvoj i otvorenu razmjenu znanja, informacija i stručnosti u eneregtici, što je i tehnički i praktično primjenjivo na buduće elektroeneregtske sisteme.

Odlična radna atmosfera

– Imali smo odličnu radnu atmosferu. Domaćini su izvanredno organizovali taj skup, a Sarajevo je na nas ostavilo impresivan utisak – izjavio je Michel Augonnet, predsjednik Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu.

U radu sjednice učestvovalo je pedesetak stručnjaka iz oblasti elektroinženjerske struke – menadžera u elektroeneretskim kompanijama, profesora univerziteta i istraživača iz cijelog svijeta.

– Mi smo se 2019. godine ponudili da budemo domaćini tom značajnom skupu i Vijeće je to prihvatilo. Proteklih dana ponovo smo dokazali da naša struka ima ugled u zemlji i inostranstvu – rekao je Feni Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Značaj proteklog zasjedanja održanog u glavnom gradu BiH ogleda se u činjenici da su sva dosadašnja održana u poznatim svjetskim metropolama, glavnim gradovima Francuske, Brazila, Kanade, Indije, SAD, Južne Afrike, Njemačke, Malezije, Rusije. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO